De stemmutatie van jongens in de klas en in de praktijk

Jongens krijgen ieder op hun eigen moment en op hun eigen manier ‘de baard in de keel’. Grofweg tussen het 12e en 15e levensjaar zet de stemmutatie van kinderstem naar jong volwassen stem in. Vaak gaat dit proces niet geleidelijk, het kan elke week weer anders zijn. Aan de hand van videomateriaal van jongens die bereid waren hun stem in deze kwetsbare fase te laten horen, in verschillende stadia van hun stemmutatie, zal zangdocent Ivette van Laar je nader kennis laten maken met dit proces.

De stemmutatie vraagt veel creativiteit van een muziekdocent bij het vormgeven van de lessen. Waaraan merk je dat de stemmutatie plaatsvindt? Hoe ga je met muterende zangstemmen om? En hoe kun je het repertoire zo aanpassen dat jongens op een volwaardige manier en met plezier kunnen blijven zingen? Ivette gaat hier op een interactieve manier mee aan de slag.

Ivette van Laar (sopraan) gaf van 2000 t/m 2010 les zangles aan de jongens van het Stadsjongenskoor Oldenzaal en specialiseerde zich tijdens haar studie aan het Conservatorium Enschede (ArtEZ) in het werken met de kinderstem. Zij heeft in Zutphen een zelfstandige lespraktijk en is erkend Lichtenberger® Methode Pedagoge.

Sinds september 2019 is zij als zangpedagoge verbonden aan de Hogeschool Leiden bij de opleiding Docent Muziek. Hier geeft ze naast individuele zanglessen ook interactieve lessen over de kinderstem en de stemmutatie. Ze geeft workshops ‘Zang in de Klas’ op basisscholen en cursussen ‘Over de drempel’ aan basisschoolleerkrachten, om het muziek maken in de klas een impuls te geven.

Als uitvoerend musicus brengt Ivette het liefste eigenzinnige, avontuurlijke programma’s met ruimte voor onbekend repertoire. Van oude muziek tot en met wereldpremières van nieuwe composities.

www.klanktuin.nl

Klik hier om terug te gaan naar het programma.