Over de innerlijke overtuiging van jongens dat ook zij kunnen (leren) zingen

Marius Diepenhorst is ruim 20 jaar vakleerkracht muziek binnen het primair onderwijs in Nederland. Het valt hem op dat kinderen tot en met groep 5 vrijwel allemaal dol zijn op zingen. Halverwege groep 6 keert echter het tij. Vooral jongens haken dan af. Hoe is dit te verklaren? En belangrijker nog: hoe kunnen we alle kinderen blijvend motiveren om te zingen, ook als ze wat ouder worden?

Marius Diepenhorst studeerde in 2000 af als muziekdocent aan het Rotterdams Conservatorium. Momenteel doet hij in kader van zijn opleiding Master Kunsteducatie aan Codarts te Rotterdam, onderzoek naar de mindset van kinderen bij het zingen. Daarbij staat de vraag centraal: hoe help je kinderen om zingen te ervaren als een te leren of te ontwikkelen vaardigheid?

Naast het geven van muziekonderwijs heeft Marius veel ervaring in het leiden van (kinder)-koren en het muzikaal begeleiden van musical- en theaterprojecten. Marius heeft als beheerder van de Facebook-pagina ‘Zingen in het basisonderwijs’ veel contact met andere vakleerkrachten over thema’s als zingen en motivatie, repertoire en leerlijnen.

www.marius-muziek.nl

Klik hier om terug te gaan naar het programma.