Zoomposium 25 juni 2021

De ontwikkeling van jongens én hun stem

Op 25 juni 2021 organiseerde Boys, keep on singing haar eerste Zoomposium, vanwege corona geheel online. In 2015 werd naar aanleiding van het 100jarig bestaan van het Stadsjongenskoor Oldenzaal via een symposium en jongenskorenfestival aandacht gevraagd voor het feit dat steeds minder jongens en mannen zingen. Het vervolg had in het voorjaar van 2020 moeten plaatsvinden, maar kon wegens corona niet doorgaan. Besloten is het jongenskorenfestival te verplaatsten naar 2022 en het symposium door te laten gaan, online via Zoom. Mariette Effing: ‘We moeten actief jongens stimuleren om te zingen, anders vrees ik voor een verdere verschraling van de koor- en zangwereld. Als koordirigent zie ik al jaren dat menig koor een tekort heeft aan tenoren en bassen’. Professionals moeten zich bewust worden dat het zingen met jongens om een specifieke aanpak vraagt en dat dit belangrijk is. Boys, keep on singing! wil graag expertise bevorderen en een interactief netwerk creëren van jongenskoren en professionals.

Het aantal jongenskoren is de laatste 50 jaar sterk afgenomen en de instroom van jongens in kinderkoren is matig. Dat verklaart mogelijk ook voor een deel het afhaken van jongens als het gaat om zingen in de klas. Vakleerkracht muziek Marius Diepenhorst (Gouda) verzorgde een van de presentaties tijdens het Zoomposium: ‘Ik zing heel veel met de kinderen in de klas en ik merk dat het afhaakproces van jongens halverwege groep 6 begint’. Marius is al langere tijd op zoek naar de oorzaken, mogelijke verklaringen én een aanpak die het zingen voor jongens aantrekkelijk maakt.

Tijdens het Zoomposium gaf docent en onderzoeker Dick van der Wateren een prikkelende pitch: ‘Wat doen we met de energie van jongens, de drang naar zelf uitzoeken, creativiteit en leren via trial and error? Jongens hebben in al hun diversiteit goede voorbeelden, structuur én ruimte nodig.‘ Hierna konden de deelnemers kiezen uit een interessante waaier van presentaties in vijf verschillende breakoutrooms.

1. De stemmutatie van jongens in de klas
Ivette van Laar, zangdocente o.a. in het beroepsonderwijs.
De muterende jongensstem in de klas. Hoe ga ik daar als muziekdocent mee om?

2. Wat doen we met de jongens?
Dr Dick van der Wateren, docent, schrijver en trainer/coach
Wat doen we met hun energie van jongens, de drang naar zelf uitzoeken, creativiteit en leren via trial & error?

3. De vocale carrière van de jongenssopraan/alt
Michel de Kort, Zanger, koordirigent en logopedist
Als je een jongenskoor dirigeert of veel met jongens werkt krijg je te maken met het fenomeen ‘de baard in de keel’. Hoe ga je daar als dirigent mee om?

4. De innerlijke overtuiging van jongens dat ook zij kunnen (leren) zingen
Marius Diepenhorst, vakleerkracht muziek
Hoe kunnen we alle kinderen, ook jongens, blijvend motiveren om te zingen?

Sing Along
Aan het eind van het Zoomposium was er een Sing Along met Jeroen Schipper, muziekdocent en liedjesmaker. Het repertoire van liedjesmaker Jeroen Schipper kenmerkt zich onder andere door humor en creativiteit. Dit geeft leerlingen en luisteraars energie.

Terugkijken kan nog steeds. Klik HIER voor meer informatie.